AVI niveaus

Hoe werkt het AVI systeem?
AVI is de naam van het leesvaardigheidssysteem van Cito dat bestaat uit twaalf leesniveaus. Alle niveaus zijn gekoppeld aan de groepen in het basisonderwijs. Een leerling in een groep doorloopt gemiddeld twee AVI niveaus per leerjaar. Met toetsen als Leestechniek (in groep 3) en Leestempo (in groep 4 t/m 7) wordt de voortgang van elke leerling gemeten. Met leesoefeningen en boeken op AVI oefent de leerling met lezen en raakt de lezer vertrouwd met meer woorden in steeds moeilijkere teksten. Dit proces gaat stap voor stap, elke stap heeft een naam: de AVI aanduiding, ofwel het AVI leesniveau.

Welke AVI niveaus zijn er?
Een AVI leesniveau duidt op de moeilijkheidsgraad van een tekst. Op elk moment tijdens de lagere schoolperiode leest een leerling op een bepaald AVI leesniveau. De ‘M’ staat voor ‘midden van het schooljaar’ de ‘E’ staat voor ‘eind van het schooljaar’. Dus een gemiddelde leerling in eind groep 4 leest op het niveau E4.
Groep 3: AVI Start – AVI M3 – AVI E3
Groep 4: (AVI E3) – AVI M4 – AVI E4
Groep 5: (AVI E4) – AVI M5 – AVI E5
Groep 6: (AVI E5) – AVI M6 – AVI E6
Groep 7: (AVI E6) – AVI M7 – AVI E7
Groep 8: (AVI E7) – AVI Plus
Met de AVI aanduiding op boeken kun je de juiste boeken op maat kiezen voor je kind.

Kies het boek met het meeste leesplezier
Er zijn heel veel boeken op AVI leesniveau beschikbaar. Bij de keuze van een boek is het uiteraard ook van belang dat de lezer lol beleeft aan het boek. Zo blijft de lezer gemotiveerd om dóór te lezen.

Wij vinden het als makers van Kijk en Lees belangrijk om boeken aan te bieden met de focus op leesplezier. Vanuit die gedachte hebben we een reeks van zestien vrolijke stripboeken op AVI niveau uitgebracht speciaal voor lezers in groep 3 tot en met 6. Daarnaast zijn de boeken door de aantrekkelijke ondersteuning van de tekeningen zeer geschikt voor lezers die het niet meer zo leuk vinden om te lezen. De stripboeken bieden de kinderen veel korte grappige verhaaltjes en zijn geschreven volgens de AVI richtlijnen.

Kijk en Lees in het kort:
• 19 vrolijke stripboeken met harde kaft vol korte verhaaltjes
• Oplopend AVI-niveau, Cito gecertificeerd (AVI Start t/m E6)
• Voor ieder kind een boekje op het eigen leesniveau
• Winnaar Nationale Alfabetiseringsprijs, Preventie taalachterstand
• Brengt plezier in lezen (terug)

Test het zelf
Bekijk hier een voorproefje van onze stripboeken voor groep 3, voor groep 4, voor groep 5 en voor groep 6. De vrolijke boeken hebben AVI niveaus AVI Start tot en met E6 en zijn door Cito gecertificeerd.

Strips voor groep 3

 

Strips voor groep 4

 

Strips voor groep 5

  

Strips voor groep 6

  

Kijk en Lees - Plan A Uitgevers wordt gewaardeerd met
5 sterren o.b.v. 8 reviews.


© Gerben Valkema & Michiel van de Vijver